Vandbeskyttelse

Man bør altid være opmærksom på at selvom en urproducent beskriver et ur med betegnelser som ”water reatistant” eller ”water proof”, er det ikke altid den fulde sandhed. Et urs vandtæthed påvirkes af tid og ydre faktorer som varme og slitage. Et vandtæt ur kan godt tåle at man vasker op med det på, eller være med i brusebad, men det er ikke noget der anbefales. Shampoo, parfume og sæbe kan ødelægge de vigtige pakninger som holder vand ude. Hvis uret har været udsat for saltvand, anbefales det stærkt at skylle det i ferskvand bagefter. Benyt aldrig urets knapper når det er under vand, og sørg for at skruekronen er skruet ordentligt fast.

Urproducenten skriver normalt hvor stort vandtryk et ur kan tåle og dette skrives i meter eller atmosfære. Altså enheder på enten m for meter eller atm for atmosfære, hvor 1 atm svarer til 10 m. Man skal her være opmærksom på at disse tal netop ikke fortæller hvor dybt man kan dykke i meter med et ur.

Hvis man ønsker at kunne bade med et ur, anbefales det at uret kan holde til mindst 100 meter, altså 10 atmosfære. For at kunne dykke med det, anbefales mindst 200 meter, altså 20 atmosfæres tryk. Men selv for et ur som på papiret kan holde til 20 atmosfære tryk, er det ikke nok hvis uret har skader som sprækker i glasset eller tørre pakninger. Derfor anbefales det at lade en urmager efterse uret før badesæsonen starter eller før man tager på ferie.

Den franske producent Bell & Ross’s urmodel Hydromax har rekorden, når det gælder om at kunne modstå vandtryk. Modellen tåler kompression ned til 11.100 meters dybde, hvilket er dybere end Marianergravens dybeste punkt på 10.911 meter!